Naapurikylien ratkaisut

Igor: Tässä on siis teidän kylänne kaukolämpöverkosto ja lämpölaitos. No eipä näytä nämäkään hyvältä.

Kyläpäällikkö Sergei: Niin, kyllähän nuo putket vähän vuotaa, mutta tarkoituksemme onkin uusia koko järjestelmä. Olemme jo tilanneet suunnitelmat veljenpojaltani Jaakolta. Hän työskentelee suunnittelutoimistossa Suomessa. Sieltä saimme suunnitelmat edullisesti!

Igor: Elä ihmeessä! Sieltähän meidänkin kylälle saadaan toimiva lämpöhuolto. Lähetetään delegaatio Suomeen. Ei muuta kun kolehtia taas keräämään.

NaapurikylaKLJ

(Punaisella on merkitty lämpölaitokset ja kaukolämpöverkosto, vihreällä merkityt ovat lämpöä kuluttavia rakennuksia, mustalla on merkitty tiet.)

Sergei: Järjestelmässä on seitsemän erillistä kattilalaitosta ja jokaisella kattilaitoksella on oma kaukolämpöverkostonsa. Verkot eivät ole kytketty toisiinsa eli keskitetty kaukolämpöjärjestelmä puuttuu.

Kattilalaitokset käyttävät  kivihiiltä, kaasua ja öljyä polttoaineena. Uusiutuvaa energiaa kuten puuta mitä meillä olisi, ei käytetä juuri ollenkaan.

Kattilalaitosten hyötysuhde on 72% – 84%. Kivihiilikattiloiden hyötysuhde on kuitenkin huomattavasti pienempi, noin 50%. Automaatio puuttuu lähes kokonaan ja henkilökunnan tarve on 7 –10 henkilöä kattilalaitoista kohden.

Igor: Tarvitaanko tosiaan seitsemän kattilalaitosta ja seitsemän erillistä kaukolämpöverkostoa?

Eikö automaatiolla voitaisi saavuttaa parempi energiatalous?

Onko henkilökunnan tarve tosiaan noin suuri?

Miten tällaiseen järjestelmään voidaan integroida uusiutuvien energioiden käyttö?

Sergei: Niin no… joo… hmm… enpä ole tuota aikaisemmin ajatellutkaan. Täytyypä kysyä Jaakolta!